Peleti

Peleti – Combustibili solizi

Au continut scazut de umiditate,sunt obtinuti din masa vegetala.De-a lungul timpului, omul a avut avantajul ca natura sa ii puna la dispozitie energie. Timp de secole, plante si lemn uscat au fost principalele resurse de energie pe care omul le-a folosit. Aceasta energie a fost disponibila pentru a produce caldura, din infinite surse regenerabile. Cu aceasta idee in minte, am obtinut energie din biomasa. Inovarea tehnologica ne permite sa transformam deseurile bio in peleti de plante verzi, combustibil utilizat in mod direct in cazane si centrale termice, inlocuind energia din fosile conventionale. Odata consumati,acesti  peleti ne rezerva un avantaj suplimentar: prin natura sa, cenusa – reziduurile de ardere – este utilizata ca ingrasamant natural, imprastiat pe sol , pentru cresterea plantelor. Peletii pot fi utilizati ca si combustibil  simplu,confortabil şi curat – in  cazane moderne, complet automate. Usurinta de operare corespunde cu un ulei de fosile sau incalzirea cu gaz. In timp ce pretul si disponibilitatea de petrol si gaze depinde de conditiile politice din alte tari, furnizarea de peleti pentru urmatoarele decenii de catre intreprinderile locale din surse regenerabile , peletii  asigura  incalzirea cu  40% mai ieftina decat uleiul de combustibil. Există numeroase beneficii obţinute prin utilizarea de peleti de combustibil,economice şi de mediu. Peletii ca si combustibil sunt utilizati in multe variante, de la aparatele de incalzire a locuintei pana la cazane de mari dimensiuni in cadrul centrelor comerciale sau a fabricilor.

Avantajele folosirii peletilor:

  • sunt economici. Costul incalzirii pe baza de peleti este cu pana la 60% mai mic decat pretul produselor petroliere si cu cel putin 40% mai mic decat pretul energiei electrice.
  • sunt non-poluanti. Cantitatea de CO2 provenita din arderea acestor peleti este egala cu cantitatea folosita de copaci pentru a creste.
  • este combustibil domestic, deoarece materia prima folosita provine din padurile nationale, se reduce importul si alti combustibili si totodata se creaza locuri de munca.
  • este confortabil: intretinerea este necesara dar este mult mai redusa folosind peleti, decat in cazul lemnului.
  • arzatoarele de peleti si bricheti trebuiesc curatate aproximativ o data pe saptamana prin scoaterea cenusii.

Vegetal biomass is a renewable source used to provide electricity and heating, by using the products resulting from its processing. Thus, for the production of pellets materials such as straw, corn cobs, hay, wood can all be used in an optimal proportion, so that materials cannot deteriorate. Technologies based on renewable energy have the great advantage of using renewable sources, they have a minimal pollution effect and practically do not contribute to climate change. In addition, their usage reduces our dependence on conventional resources, which will be depleted in a not so distant future. The role of biomass as a main food source is paramount, but it gains in importance as a potential source of energy, for the following reasons: – increased thermo-dynamic value of available energy; – maintenance of the natural circuit for CO2 emissions ; – protection of the biosphere from pollution, with a practical role in reducing pollution ;